Kurban alınırken, kesilirken ve tüketilirken dikkat edilmesi gerekilen hususlar hakkında bilgiler veren Faruk Anteplioğlu, şu açıklamaları yaptı: 
VETERİNER HEKİMLER ODASI KURBAN BAYRAMINA HAZIR
“Yozgat Veteriner Hekimler Odası olarak, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla halkımızın sağlıklı ve dini açıdan uygun bir şekilde kurban ibadetini yerine getirebilmeleri için bazı önemli uyarılarda bulunmayı görev biliyoruz.

RESMİ BELGESİ OLMAYAN HAYVANLARI ALMAYIN
Resmi belgeleri olan hayvanlar tercih edilmelidir. Hayvanın küpesi ve pasaportunun olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Bu belgeler hayvanın sağlık geçmişi ve nerede yetiştiği hakkında bilgi verir. Hasta veya zayıf hayvanlardan uzak durulmalıdır. Aşırı zayıf, topallayan, gözleri donuk bakan, salyası akan veya çevreye ilgisiz hayvanlar kurbanlık için uygun değildir.

GEBE HAYVANLAR KURBAN EDİLEMEZ
Dişi hayvanlarda gebelik durumu kontrol edilmelidir. Gebe hayvanların kurban edilmesi hem hayvana eziyet, hem de dinen uygun olmayan bir durumdur. Hayvanların veteriner sağlık kontrolünden geçmiş olması önemlidir. Belediyelerin belirlediği kurban satış noktalarında bu kontroller genellikle sağlanır.

Alpaslan Demir: Esnafı yüksek maliyetler eziyor!
Alpaslan Demir: Esnafı yüksek maliyetler eziyor!
İçeriği Görüntüle

KURBAN KESİMİ DE ÖZEN İSTER
Kurban kesimi mutlaka yetkili ve ehil kişilerce yapılmalıdır. Kesim sırasında hem dini kurallara hem de hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Kesim için belediyelerin belirlediği alanlar kullanılmalıdır. Açık alanlarda, gelişi güzel yapılan kesimler çevre kirliliğine ve halk sağlığına zarar verebilir.

ETİ DİNLENDİRMEDEN TÜKETMEYİN
Etin dinlendirilmeden hemen tüketilmesi sakıncalıdır. Kurban eti kesildikten sonra en az 12-24 saat buzdolabında dinlendirilmeli, bu süreç etin daha sağlıklı ve lezzetli hale gelmesini sağlar. Etlerin saklanmasında hijyene dikkat edilmelidir. Etler, parçalanarak tek kullanımlık poşetlere konulmalı ve buzlukta muhafaza edilmelidir. Uzun süre dışarıda kalan etlerde bakteri üremesi riski artar.
Kurban etinin dağıtımı ve paylaşımında hijyen kurallarına uyulmalıdır. Etler dağıtılırken güneş altında bırakılmamalı, uygun taşıma koşulları sağlanmalıdır.
Kurban ibadeti, dini vecibelerimizin yanı sıra toplumsal yardımlaşma ve paylaşmanın da en güzel örneklerinden biridir. Bu ibadetin sağlıklı ve kurallara uygun şekilde yerine getirilmesi hem insan sağlığı hem de hayvan refahı açısından büyük önem taşımaktadır.”