Yozgat'ın yeni nesil haber sitesi Yozgat Medya Köşe Yazarı Diyetisyen Beyzanur Şimşek yazısında; "Beslenmede Yağlı Tohumlar" diye yazdı..

Yağlı Tohumlar ve Sert Kabuklu Meyveler

Fındık, susam , ceviz ,ayçiçeği, fıstıklar ve benzerleri yemeklerimizde daha çok lezzet verici ve çerez olarak kullanılılar.

B vitaminleri, E vitamini, mineraller özellikle magnezyum tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri ve proteinden zengindirler.

Sert kabuklu meyveler, bu  besin öğelerine  ek olarak  sağlığı olumlu yönde etkileyen biyoaktif bileşikler içerir.

Bunların başlıcaları flavanoidler, terpenler ve resvatrol 3,5,4 trihidroksistilbendir.

Bu öğeler antioksidan aktiviteye sahip olduklarından hücreyi hasarlayan serbest radikalleri etkisizleştirerek antioksidan savunmaya katkı sağlar. Bu biyoaktif bileşikler antioksidan kapasiteye sahip oldukları kadar antiinflamatuar ve kolesterol düşürücü etki gösterirler.

Bu nedenle kronik hastalıklardan korunmada ve yaşlanmayı geciktirmede yarar sağlarlar.

FDA bunların bir ya da bir kaçının karışımından 42.9  gr alımının koroner kalp hastalıkları riskini azaltabileceğini söylemektedir.

Bu besinlerin saklanmasında en tehlikeli etmen  ‘Aspergillus ve Penicillum ‘küflerinin üremesidir.

%15-20 protein %45-50 yağ içerirler.

Saklama koşulları:  saklanılan ortamın nisbi nem oranı %60 ın altı olmalıdır. Tanelerin nem oranı ise %5 in altı olmalıdır .

B vitaminleri , mineraller, yağ , protein, doymamış yağ, E vitamini, Magnezyum ve Flavanoidler yağlı tohumlarda bol bulunur.

Yağlı tohumlara bazı örnekler ve faydaları:

1. Badem: Protein, sağlıklı yağlar, E vitamini ve magnezyum bakımından zengin olan badem, kalp sağlığını destekler ve doyurucu bir atıştırmalık olabilir.

2. Ceviz: Omega-3 yağ asitleri, protein, lif ve antioksidanlar bakımından zengin olan ceviz, beyin sağlığını destekler ve kalp dostu yağlar içerir.

3. Fındık: E vitamini, sağlıklı yağlar ve protein açısından zengin olan fındık, kalp sağlığını destekler ve tokluk hissi sağlar.

4. Brezilya fıstığı: Selenyum içeriğiyle dikkat çeken brezilya fıstığı, bağışıklık sistemini destekler ve sağlıklı bir mineral kaynağıdır.

5. Kabak çekirdeği: Magnezyum, demir, çinko ve lif bakımından zengin olan kabak çekirdeği, bağışıklık sistemini güçlendirir ve sağlıklı bir atıştırmalık olabilir.