Yozgat'ın yeni nesil haber sitesi Yozgat Medya Köşe Yazarı Diyetisyen Beyzanur Şimşek yazısında; "Prediyabet Nedir? Bu Durumda Ne Yapılmalıdır?" diye yazdı..

PREDİYABET NEDİR? BU DURUMDA NE YAPILMALIDIR?

Prediyabet, yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olma riski taşıyan bir durumdur. Prediyabet teşhisi alan bireylerin beslenme tedavisi, kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutmayı hedefler.

Prediyabet kişinin kan şekeri düzeyinin normalden yüksek olduğu (100 mg/dl den yüksek ) ancak diyabet tanısı koymaya yeterli yükseklikte olmadığı (126mg/dl’den küçük)durumda kişi prediyabetik olarak tanımlanır. Yani hastanın açlık kan şeker düzeyi 100mg/dl ile 126 mg/dl arasındadır. Yapılan çalışmalarda bu prediyabetik hastaların yaklaşık %10-15 ‘inde zaman içerisinde tip-2 diyabet geliştiği gözlenmiştir.

Prediyabet  Beslenme Önerileri

Uygun bir diyet ve egzersiz programı ile hem prediyabeti düzeltilebilir hem de tip2 diyabete ilerlemesi geciktirilebilir veya önlenebilir.

1. Dengeli bir beslenme planı oluşturun: Sağlıklı karbonhidratlar, proteinler, sağlıklı yağlar ve lifli gıdaları içeren bir beslenme planı hazırlayın. Kişi obez ise normal ağırlığına aşamalı olarak indirilmelidir.

2- Karbonhidratları dikkatlice seçin: Kan şekerini yavaş yükselten kompleks karbonhidratları (tam tahıl ürünleri, sebzeler, baklagiller) tercih edin ve basit şekerleri (şekerli içecekler, tatlılar, beyaz ekmek) sınırlayın. Karbonhidrat 130 gr altında olmamalı. Karbonhidrat enerjinin %55-60 karşılayacak şekilde olmalıdır.

3-Diyet posası 20-35 g/gün önerilmektedir. Posa kaynağı olarak,hergün sebze meyve,kepek(yulaf,buğday) veya kepeği ayrılmamış tam taneli tahıl ürünleri, kurubaklagiller önerilir.

4-Günlük alınması gereken kaloride enerjinin %15-20si proteinlerden gelmelidir.

5-Günlük yağ alımı enerjinin %30nu geçmemelidir. Doymuş yağ alımı enerjinin %7’sinin altında, çoklu doymamış yağ alımı %10un altında, tekli doymamış yağ alımı %12-15 olmalıdır.

6-Diyet kolesterolü;300 mg/gün altında, LDL kolesterol 100 mg/dl üzerinde ise 200 mg/gün altında alınması önerilmektedir.

7-Omega-3 yağ lar haftada 2-3 porsiyon alınması önerilmektedir.

8-Öğünler 4-5 saatlik aralıklarla dağıtılmalı.3 ana,3 ara öğün şeklinde olmalıdır.

9-Enerjinin 1/3’ü ara öğünlerde,2/3’ü de ana öğünlerde verilmesi önerilir.

10-Düşük glisemik indeksli besinler önerilmektedir.

11-Porsiyon kontrolü yapın: Porsiyonları kontrol etmek, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Dikkatli bir şekilde yemek yemek ve tabağınızı küçük tutmak faydalı olabilir.

12- Lifli gıdalar tüketin: Lifli gıdalar, kan şekerinin yavaş yükselmesine yardımcı olur. Meyve, sebze, kepekli tahıllar ve baklagiller gibi lifli gıdaları beslenmenize dahil edin.

13- Şekerli içeceklerden kaçının: Şeker içeren içecekler yerine su, bitki çayları veya şekersiz içecekleri tercih edin.

14- Aktif olun: Düzenli fiziksel aktivite, kilo kontrolüne yardımcı olur ve kan şekeri seviyelerini düzenler. Haftada en az 150 dakika orta şiddette aerobik egzersiz yapmayı hedefleyin.

15- Sağlıklı kilo hedefleyin: Eğer kiloluysanız, kilo vermek prediyabet riskini azaltabilir. Sağlıklı bir kilo hedefi belirleyin ve bunu sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirmeye çalışın.