Yozgat'ın yeni nesil haber sitesi Yozgat Medya Köşe Yazarı Doğan Tufan yazısında; "Hangi Ekmek Türünü Tüketelim?" diye yazdı..

Hangi Ekmek Türünü Tüketelim?

EVET! Ekmek tüketmeliyiz.

Çünkü ekmek B grubu vitaminleri açısından özellikle B1 vitamini (Tiamin ) açısından iyi bir kaynaktır.

Tiamin eksikliğinde beri beri hastalığı, kardiyovasküler problemler, zayıf bağışıklık sistemi, beyin fonksiyonlarında bilişsel bozukluklara sebep olabilir.

Ayrıca Türkiye enerji ve proteininin %70-80’ ini tahıllardan karşılamaktadır. Bu yüzden beslenmememizde ekmek olmazsa olmaz bir yer tutmaktadır.

Bir tahıl tanesinin dış kısmını kaplayan kabuk tanenin yaklaşık %14.5 ‘inin oluşturur ve öğütülmede kepek olarak ayrılır. Kabuğun yapısında vitamin ve mineraller yoğun olarak bulunmaktadır.

Endosperm ise tanenin %83’ünü oluşturmaktadır. Tanenin enerji deposudur.

Ruşeym ise tanenin %2.5’ ini oluşturur ve taneden yeni bir bitki oluşmasını sağlayan bölümdür.

Ruşeym de protein , lipit, vitamin ve minerallerden zengindir.

HANGİ EKMEK TÜRÜNÜ TERCİH ETMELİYİZ?

Bu bilgilere dayanarak ekmek tercihimizi en az ayrıştırma yapılmış yani yüksek randımanlı tam tahıl ekmeklerinden yana yapmalıyız.

Beyaz ekmek düşük randımanlı olduğu için ve vitamin mineral kayıplarına uğradığı için sağlıklı bir bireyin son tercihi olmalıdır. Ayrıca sindirimi çok kolay olduğu için kan şekerini hızlı yükseltmekte ve akabinde hızlı düşmesine yol açmaktadır bu yüzden kan glikoz seviyelerinde dalgalanmalara yol açar ve çabuk acıkmayı da sağlar. Bu yüzden ilk tercihimiz tam tahılı ekmekler, çavdar ekmeği vb. olmalıdır.

İyi kalite bir ekmeğin kabuğu yanmamış ve homojen kahverengi, hafif sert ve gevrek, içi sünger gibi küçük ve muntazam delikli, kabukla iç birbirinden ayrılmamış durumdadır. İyi bir ekmeğin kokusu ve lezzeti hoştur. Ağızda acılık ekşilik yapmaz, nem oranı %37 yi geçmez.

NOT: Kepekli ekmek içerisindeki yoğun kepek ve fitattan dolayı vitamin ve mineral emilimini azaltır.

Ekmek tercihi sağlıklı bir birey için kesinlikle tam tahıllı ama bazı özel hastalık durumlarında beyaz tercih edilebilir. Kişinin hastalık durumuna göre değişmekle birlikte mutlaka doktor ya da diyetisyeninize danışmakta fayda vardır.